Diken 'in Bir haberi sahte mahkeme kararıyla engelletme ’cinliğini’ ifşa ettiği haber mahkeme kararıyla engellendi!Diken, 9 Ağustos 2019’da İstanbul’un Büyükçekmece ilçesindeki göl manzaralı ‘Valle Lacus’ villalarının icra yoluyla satılacağını, villaları yapan Keskin Holding’in sahibi Recep Ercan Keskin’in ‘gümrük kaçakçılığı’ ve ‘nitelikli yağma’ suçlamasıyla gündeme geldiğini duyurmuştu. ‘Keskin Holding’in 30 villası icra yoluyla satılacak’ başlıklı haberi üzerine Eylül 2021’de Diken’e Bakırköy 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği’nden ‘içeriğin yayından çıkarılması’na hükmedilen bir ‘mahkeme kararı’ gönderildi.
Karara göre hakim ‘Esma Canıbeyaz Şengül’, kâtip de ‘Canan Delergeçer’di. Temmuz 2021’de de Gazete Duvar’a da 4 Haziran’da yayınlanan ‘Dayıdan yeğene dava: Süper asker ilacı ile dolandırıldık’ başlıklı haberi sebebiyle aynı hâkim-kâtip isimleri yazılı ve yine ‘içeriğin yayından çıkarılması’na hükmedilen mahkeme kararı yollandı. Her iki mahkeme kararında yer alan diğer isim avukat Kenan Özer’di.
Özer, iki haberde ismi geçen iki farklı kişinin avukatı olarak görünüyordu. Her iki kararın numarası aynıydı.
Ne var ki kararlar sahteydi. Sahtekarlığı Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz Twitter hesabından paylaştı.
Karar sayıları aynı iki kararda ismi yazılı hâkim ve kâtip Bakırköy Adliyesi’nde değil Gaziosmanpaşa Sulh Ceza Hâkimliği’nde görevliydi.
Diken’e gönderilen sahte karar sahte bir tebligat zarfıyla yollanmıştı.
Zarfın üstünde ‘gönderen’ Bakırköy 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği olarak görünüyordu ancak yine zarfın üstündeki PTT takip numarası sorgulandığında gönderenin Gaziosmanpaşa 3’üncü Sulh Ceza Hâkimliği olduğu anlaşılıyordu. Gazete Duvar sahte mahkeme kararlarıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Bürosu’na suç duyurusunda bulundu.
Savcılık ‘bahse konu kararın aslı olmadığı için resmi belgede sahtecilik sayılamayacağını’ belirterek takipsizlik kararı verdi.
‘Erişimin engellenmesi’ne hükmedilen kararı Gazete Duvar’ın ‘Dayıdan yeğene dava: Süper asker ilacı ile dolandırıldık’ başlıklı haberindeki yeğen Erdal Can Alkoçlar talep etmiş. Kararda Alkoçlar’ın avukatı olarak görünen kişi ise sahte kararlardaki avukattan farklı.141 linke erişim engeliGaziantep 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararında toplam 141 haber, Twitter ve Facebook paylaşımına erişim engeli getirildi.
NE OLMUŞTU?Gazete Duvar’a gönderilen karar 4 Haziran’da yayınlanan ‘Dayıdan yeğene dava: Süper asker ilacı ile dolandırıldık’ başlıklı haber, Diken’e gönderilen sahte kararsa 9 Ağustos 2019 tarihli ‘Keskin Holding’in 30 villası icra yoluyla satılacak’ başlıklı haberle ilgili.Her iki sahte karar da Bakırköy 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nden ‘gönderilmiş’ ve ikisinde de hakim ismi ‘Esma Canıbeyaz Şengül’ olarak gözüküyor.Prof. Akdeniz’in aktardığına göre Bakırköy Adliyesi’nde bu isimde bir hakim bulunmuyor. Belgelerdeki karar sayıları da aynı. Esma Canıbeyaz Şengül halen Gaziosmanpasa Sulh Ceza Hakimliği’nde görevli bir hakim. Sahte kararlarda ismi geçen katip de Gaziosmanpasa Sulh Ceza Hakimliği’nde görevli.
Diken’e gönderilen sahte kararın sahte tebligat zarfı da bulunuyor. Bu sahte zarfın üstündeki PTT takip numarası sorgulandığında gönderenin Gaziosmanpasa 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği olduğu anlaşılıyor. Fakat sahte zarf üstünde Bakırköy 2’nci Sulh Ceza Hakimliği yazıyor.Gazete Duvar adına İstanbul Cumhuriyet Başsavclığı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Bürosu’na yapılan suç duyurusunda başsavcılık, ‘bahse konu kararın aslı olmadığı için resmi belgede sahtecilik sayılamayacağını’ bildirip takipsizlik verdi.Akdeniz şunları kaydetti: “Ortada çok ciddi bir sahtekarlık söz konusu ve sahte kararlar haber sitelerine gönderilerek bazı haberlerin kaldırılması sağlanmaya çalışılıyor. Bu ve benzeri sahte kararlar kimlere gönderildi ve kaç haber kaldırıldı şu anda bilmiyoruz.”