Türkiye’nin bir çok ilinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlamaların İstanbul’daki adresi ise Maltepe miting alanı oldu.
DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.Miting alanına gitmek için bir çok noktada toplanan işçiler, halaylar çekerek, müzik eşliğinde oynadı. Saatler 12.00’yi gösterdiğinde ise toplanan gruplar sloganlar atarak, pankartlarla yürüyüşe geçti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanında gruplar arama noktalarından tek tek geçtikten sonra etkinlik alanına girdi.ALAN GİRİŞİNDE GERGİNLİKMaltepe miting alanına girmek isteyen LGBTİ+ üyeleri ile polis arasında gerginlik yaşandı. Marmaray ile İdealtepe istasyonunda inen bir grup LGBTİ+ üyesi, kurulan polis kontrol noktasından geçerken çantalarının aranmasına karşı çıktı. Üyeler ile polis arasında uzun süren tartışmaların ardından LGBTİ+ üyelerinin çantalarındaki pankartların kontrol edilmesi üzerine alana giriş yaptı. İSTANBUL’DA 22 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı ile ilgili alınan güvenlik tedbirleri kapsamında;
Etkinliklerin güvenli ve huzurlu bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla Beyoğlu, Taksim, Şişlide alınan tedbirler kapsamında ve Maltepe miting alanında toplam 10.196, ilimiz genelinde 1 mayısla ilgili alınan tedbirler kapsamında ise ise 22.171 polis görevlendirilmiştir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”
TAKSİM’E ÇIKIŞA İZİN VERİLMEDİTaksim Meydanı bu yıl da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına kapatıldı. 1 Mayıs nedeniyle İstanbul Valiliği tarafından saat 06.00’dan itibaren meydana çıkan yollar kapatıldı. Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen gruplara izin verilmedi. Beyoğlu, Beşiktaş ve Mecidiyeköy’den meydana yürümek isteyenlere polis müdahale etti. Onlarca kişi gözaltına alındı.İSTANBUL VALİLİĞİ: 164 KİŞİ GÖZALTINDAİstanbul Valiliği tarafından yapılan 1 Mayıs açıklmasında “Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 şahıs yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır.” ifadelerine yer verildi.GEZİ TUTUKLULARININ MESAJI OKUNDUMaltepe’deki etkinlik alanına ulaşan işçiler, emekçiler, halaylar çekti, ünlü Erik Dalı türküsü eşliğinde oynadılar, Tarkan’ın ‘Geççek’ şarkısı eşliğinde dans ettiler.Mitingde Gezi davasında 18'er yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezaevinde bulunan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman'ın 1 Mayıs mesajları okundu. Mesaj şöyle idi:“1 Mayıs'ı, 1 Mayıs meydanında, Taksim'de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız. Zulme karşı direneceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız. Özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemiz kazanacak. Hepinize Bakırköy ve Silivri cezaevlerinden selamlar. Yaşasın 1 Mayıs.”
ÇERKEZOĞLU, MÜCELLA YAPICI’NIN SON SÖZLERİNİ OKUDUDİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da konuşmasında, Mucella Yapıcı’nin mahkemedeki son sözlerini okuyarak şu ifadeleri kullandı: ” ‘Son sözüm olduğunu düşünmüyorum. Hırsızlık, uğursuzluk, yolsuzluk yapmadım. Yaşamımdan onur duydum. Benim yaşıma geldiğinizde sizin de aynı onuru yaşamanızı umuyorum.’ Evet Mücella abla biz de seninle onur duyuyoruz. Bu 1 Mayıs meydanından hep birlikte söz veriyoruz. Mücella ablanın sözü, Tayfun’un Vera’sı, Can’ın inadı bizlere emanettir. 1 Mayıs meydanlarına emanettir. Hani diyoruz ya, ‘bu daha başlangıç’ diye. Evet biliyoruz ki bu 1 Mayıs, 2022’nin coşkusu, kararlılığı ve kitleselliği yeni bir başlangıcın habercisi olacak. Bugün bu meydanda Türkiye’nin dört bir yanındaki 1 Mayıs meydanlarında buluşanlar, bu düzeni değiştirme iradesini ve kararlılığını ortaya koyuyorlar. Bu düzeni birlikte değiştireceğiz. Başka bir düzen, ayakların baş olmasıdır. Evet tek adamın değil üretenlerin yönetmesidir. Başka bir düzen Emeğin Türkiye’sidir” dedi.“TÜKETİM MADDELERİNE, ELEKTRİĞE, DOĞALGAZA YAPILAN TÜM ZAMLAR GERİ ALINSIN”KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise yaptığı konuşmada iktidardan taleplerini sıralayarak şöyle konuştu:“Bu güne kadar, bu iktidarın uygulamış olduğu temel tüketim maddelerine, elektriğe, doğalgaza yapmış olduğu tüm zamları geri almasını, herkese güvenceli istihdam, güvenceli bir gelecek istiyoruz. Yine hukuksuzca ihraç edilen KHK’lı arkadaşlarımızın işlerine iade edilmesini, cinsiyetçi politikalara son verilmesini, savaş politikaları değil, barış ve diyalog yolu esas alınsın istiyoruz. Biliyoruz, yapmayacaklar ama biz yaptıracağız. Gitmek istemeyecekler ama biz göndereceğiz. Hesap vermeyecekler ama biz hesap soracağız.”Öte yandan konuşmalar devam ederken kortejlerin ise meydana girişlerinin devam ettiği görüldü.