Yeni kentsel dönüşüm yasası, TBMM Genel Kurulu'nda
kabul edilerek yasalaştı. Kanun düzenlemesiyle birlikte kentsel dönüşüm kararı için hak sahiplerinin üçte iki çoğunluğunun aranması zorunluluğu kalkıyor. Söz konusu karar hak sahiplerinin salt çoğunluğuyla alınacak, yani yüzde 50+1 yetecek. Riskli yapıların tahliyesinin engellenmesi halinde güvenlik güçleri devreye girecek.
90 GÜN İÇİNDE BOŞALTILACAK
Kocaeli gazetesinde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, artık mevcutta bina bulunan alanları da rezerv alan ilan edebilecek. Önceden yalnızca boş alanlar rezerv alan ilan edilebiliyordu. Yeni düzenlemede artık mevcut binalar maliklere sorulmadan rezerv alan kapsamına alınabilecek. Bakanlık istediği her yeri rezerv alan ilan edebilecek. Rezerv alan ilan edilen yerdeki konutlar mahkeme süreci dahil 90 gün içinde boşaltılacak.
KONUT SAHİPLERİ NE YAPACAK?
Rezerv alana alınan yerlerdeki konut sahiplerine bakanlık başka bir yerden konut verebilecek. Örneğin Kadıköy'de mevcut bir binanın olduğu alan rezerv alan ilan edilip bina 90 gün içinde yıkılabilecek. Konut sahibine ise duruma göre ya aynı yerden ya da başka bir ilçeden, mesela Sultanbeyli'den konut verilebilecek. Rezerv alanlardaki imar planı, parselasyon, ruhsat ve iskan aşamalarında bakanlık yetkili olacak, belediyeler by-pass edilecek.
REZERV ALAN NE DEMEK?
Rezerv alanları, şehir planlaması sürecinde gelecekteki ihtiyaçları karşılamak, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kentleşme sağlamak amacıyla ilan edilir. Bu alanlar, genellikle imar planında belirli bir kullanım amacı veya rezervasyon amacıyla işaretlenir. Gelecekteki gelişmelere ve ihtiyaçlara bağlı olarak, rezerv alanlar daha sonra uygun zamanlarda geliştirilmek üzere imar edilebilir.Bu alanlar, şehirlerin büyüme ve değişim sürecinde esneklik sağlar. Şehir gelişimiyle birlikte planlama ve düzenleme süreçlerinde yeniden değerlendirilebilirler. Aynı zamanda şehircilik politikalarına uygun olarak kullanılarak, şehirlerin sürdürülebilir büyüme ve gelişme hedeflerine katkı sağlar.