İhracatın teşviki, serbest bölgelerin daha dinamik hale getirilmesi, fuarlarda ilan ve reklamların vergiden muaf tutulması ve helal akreditasyonda gönüllülük esası, ihlale caydırıcılık, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi gibi düzenlemeler içeren Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor; Ülkemizde gerçekleştirilen fuarların düzenlendiği iç alanlarda yapılan ilan ve reklamların ilan ve reklam vergisinden muaf tutulması amaçlanmaktadır.
Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan serbest bölgelerimizde üstyapıların kullanımının etkinleştirilmesine katkı sağlanması, atıl kalmasının önüne geçilmesi ve yeni yatırımcı taleplerinin karşılanabilmesine imkan sağlanması amacıyla faaliyet ruhsatı iptal edilen ya da süresi dolan kiracı kullanıcıların üst yapıda bulunan mallarının tahliyesi için 1 aydan az 6 aydan fazla olmamak üzere süre verilmesi bu süre sonunda tahliyesi gerçekleşmeyen malların idarece tasfiye edilmesi öngörülmektedir.
İhracatçı birliklerinin yedek akçelerine aktarılan tutarın Ticaret Bakanlığınca belirlenecek miktarının İhracatı Geliştirme A.Ş. sermayesine eklenmesi öngörülmektedir.
Ülkemizde gönüllülük esasına göre yürütülen helal uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin yine bu şekilde devam etmesi, ancak bu faaliyetlerin helal akreditasyon güvencesi altına alınması suretiyle hem tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi hem de kamu refahına katkı sunulması hedeflenmektedir.
2464 Sayılı Kanun ne diyor?
Bakırköy Belediyesi’nin fuar organizatörlerine tahakkuk etmek istediği söz konusu vergiyi 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 12’nci ve 13’üncü maddeleri uyarınca yaptığı belirtiliyor. Kanunun 12’nci maddesinde “Belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü İlan ve reklam, İlan ve Reklam Vergisine tabidir” ifadeleri yer alırken, 13’üncü maddede, “İlan ve Reklam Vergisinin mükellefi, yurtdışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzelkişilerdir.İlan ve reklam işlerini mutat meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri mükellefl er adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumludurlar” deniliyor.
NE OLMUŞTU?
“CNR’IN 143 MİLYON VERGİ BORCU VAR”Belediye ve fuarcılar arasında yaşanan sürece ilişkin konuşan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, daha önce Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir reklam ilan vergisi olmamasının, bundan sonra olmayacağı anlamına gelmediğini vurgularken, “Gariban bir büfeciden bakkaldan tabelasını asınca tabela vergisi alıyoruz belediye olarak. Türkiye’nin en büyük fuarcılığının yapıldığı alanda fuarcılığı yapan ve yaptıranlar orada devasa ilan reklamları veriyorlar, broşür dağıtıyorlar, promosyon dağıtıyorlar. ‘Biz acaba bundan neden gelir elde edemiyoruz’ diye düşündük. Ama biz bu çalışmayı şimdi başlatmadık, 7 yıl önce başladık. İDTM’nin fuar alanlarını o zaman CNR Fuarcılık kiralıyordu.
Onlara, ‘Bundan sonra yaptığınız fuarlarda ilan reklam vergisi ödeyeceksiniz’ dedik. Bugün olduğu gibi onlar da ‘Böyle saçma bir şey olur mu, dünyanın hiçbir yerinde yok, biz vermeyiz’ dediler. Ancak biz ‘2464 Sayılı Kanun’un 12’nci ve 13’üncü maddeleri uyarınca biz bunu uygulayacağız’ dedik. Konu vergi mahkemesine gitti, mahkeme lehimize karar verdi. İtiraz ettiler, ama bir üst mahkeme de lehimize karar verdi. Danıştay’a götürdüler, onlar da Bakırköy Belediyesi lehine karar verdi.
Demek ki hukuk ‘Belediye bu uygulamayı fuarlarda işletebilir’ diyor.
Bu karar elimizde. CNR’ın belediyeye bugün 143 milyon TL borcu var.Ödenmedi, icra çıkarıldı haciz uygulanıyor” dedi.“CİDDİYE ALMADILAR ZABITA GÖNDERDİK”Şu anda da belediyenin muhatabının İFM olduğuna dikkat çeken Kerimoğlu, şöyle devam etti: “Orada İFM var. İFM’nin de alt kiracıları var. En son mobilya fuarında İFM’ye yazdık ve dedik ki ‘Burayı kime kiraya veriyorsunuz, kaç işletme gelecek, ne kadar ilan reklam kullanacaksınız? Bize bildirin, biz de bunu vergi tahakkuku yapalım.’Ciddiye almadılar. Ciddiye almayınca da mecburen zabıta gönderdik fuara tespitler yapılması için. Tespitler sonucunda yasanın bize verdiği yetkiyle tahakkuk çıkardık. Şimdi, ‘Biz bunu ödemeyeceğiz’ diyecekler, itiraz edecekler. Edebilirler, ancak elimizde bir karar var. Danıştay’ın 9’uncu dairesinde 2021 yılında bir karar alındı. Konu bitti. Gene mahkemeye gitmek isteyebilirler. Başka yerde alınmış olmaması oradaki belediyenin sorunu. Ben belediye başkanı olarak yetkimi sonuna kadar kullanırım. Biz oradaki fuarda tespit yaparken beni milletvekilleri, bakanlar, partimin üst düzey yetkilileri aradı. Ama ben Bakırköy halkının menfaatlerini korumak için, kendimiz de hoş sempatik görünmemeyi göze alarak bu uygulamayı yaptık.”“FUARCILAR MÜŞTERİLERİNE VERGİYİ DE KATIP FİYAT VERSİNLER”Kerimoğlu, “Fuarcılık yapanların artık şunu bilmesi lazım: ‘Biz kafamıza göre fuarcılık yaptık, büyük paralar kazandık, hiçbir yere vergi ödemedik, ama bu dönem bitti.’ Ödeyecekler. Bakırköy Belediyesi bu uygulamayı başlattı, diğer belediyelere de örnek olacak. Hemen TÜYAP’ın olduğu yerde Büyükçekmece’de örnek olacak. Büyükçekmece Belediye Başkanı, ‘Ben bunu yapmak istemiyorum, kötü olmak istemiyorum fuarcılarla’ derse bu onun sorunu. Biz yapacağız, gücümüzü yasadan alıyoruz” ifadelerini kullandı. Fuar organizatörlerinin çıkan vergiyi yüksek bulmalarına ilişkin de Kerimoğlu, “Fuarcılar da şirket davet ederken fiyatlarını belediyeye ödeyecekleri vergiyi göz önünde bulundurarak yapacaklar” dedi.
Kamu menfaatine ters bir yasa dava açmak lazım kent konseyi olarak biz dava açalım