Türkiye’nin dış ilişkilerinde temasa geçtiği ülkelere yaptığı yatırım ve istikşafi temaslarla adından sıkça söz ettiren Büyük Avrasya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Çelik, www.avrasyagundemi.com'a özel açıklamalarda bulundu.
Amacının ekonomi kazanımdan çok, Türkiye’nin dış ilişkilerine destek vermek ve ülke çıkarlarını düşünmek olduğunun altını çizen Çelik, “ Şehit ailesinin bir ferdi ve şehit kardeşi olarak, yapmış olduğum tüm hamlelerde tek gayem ülkemin çıkarlarıdır” dedi.Daha önce yaşanan bazı stratejik hatalar sebebiyle uzun zamandan beri rafa kaldırılan ve ilişkileri kopuk olan Türkiye-Libya ilişkilerinin yeniden oluşmasıyla dönenim Libya Devlet Başkan Yardımcısı Ahmet Maynık ile bir araya gelen Büyük Avrasya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Çelik, iki ülkenin arasındaki sorunların çözülmesi ve eski dostluklara ulaşılması yönünde uzlaş sağlayacak sıcak bir temas sağlamıştı.
Çelik, Maynık görüşmesi sonrası, iki ülkenin arasında iş birliği ve karşılıklı kalkınma hamleleri planlanmıştı.Yine 24 Kasım 2015 tarihinde düşürülen Rus uçağı sonrası yaşanan Türk-Rus krizinde her iki ülkenin bir araya gelmesinde çok önemli bir rol alan Çelik, Türkiye’nin Uluslararası ilişkilerde bağlantısı kopuk ülkelerle ilişkilerinin iyileşmesindeki rolünü ve amacını anlattı.
www.avrasyagundemi.com' özel açıklamalarda bulunan Çelik, amacının altında ekonomi çıkar olmadığını, tüm gayesinin ülke çıkarları olduğuna vurgu yaptı. DAVUTOĞLU’NUN YANLIŞ POLİTİKASI LİBYA VE RUSYA İLİŞKİLERİMİZE ZARAR VERDİÖzellikle Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Davutoğlu’nun Başbakanlığı dönenimde çok yanlış stratejiler izlendi. Bu izlenen yanlış stratejiler sonunda maalesef Libya ile tüm irtibatlarımız koptu.
Biz o dönemde yanlış kişileri destekleyerek, yanlış kişilere para ve silah verdik ve bizim daha sonra para ve silah verdiğimiz kişiler terörist ilan edildiler.
Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak sanki o dönemde Libya’daki teröristleri besliyormuşuz ya da onları destekliyormuşuz durumu düştü Uluslararası arenaya.
Daha sonra yapmış olduğumuz bu yanlış stratejiden sonra Birleşmiş Milletler (BM) ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kabul ettiği Ulusal Milli mutabakat hükümeti maalesef bizimle irtibat kurmak istemedi, aramızda her hangi bir diyalog gelişmedi.”
İLK DİYALOG LİBYA’YLA…2017 yılında ben kendi ekibimle yaptığımız çalışmalar sonucunda Libya’yla irtibatlar kurduk. Dönemin Başbakanı Ahmet Maytık ile dostluklar geliştirdik, yine dönenim Libya Devlet Başkanı Fayiz Es-Serrac ile ciddi dostluklar geliştirdik.
Davet ettik, karşılıklı gittik ve geldik.
Son olarak kendilerini hükümetimiz ile bir araya getirdik.
Hükümet üyeleri ile tanıştırdık.
Daha sonra ilişkileri geliştirerek ticari faaliyetlerde bulunduk.
Sonra Devletimiz tarafından da bir takım irtibatlar kuruldu.
Geçmişte kaybettiğimiz dostlukları geri kazandık. Bu için geldiğimiz noktada ülkemiz için Libya, hem ekonomik açıdan hem de stratejik açıdan en iyi faydalanabileceğimiz ülkedir. Dünya’da global bir kriz var.
Şimdi ele aldığımızda yıllık Libya’dan çıkan petrol sadece Milli Mutabakatın elindeki petrol 68 milyar dolar. Bu yerinde çıkan ham petrol fiyatıdır.
Bu dışarı çıktığında çarpı ikidir. Neden Amerika, Almanya, Fransa ve İngiltere orada, çünkü herkes bu petrolden pay alıyordu.
Maalesef bizim tarihe dayalı dostluklarımız olmasına rağmen, biz Libya’dan bir pay almıyorduk.
Zira geliştirdiğimiz bu ilişkiler üzerine bugün pay alıyoruz.
Çünkü biz Libya’ya hem asker gönderdik, ciddi anlamda Libya ordusunu eğitiyoruz, geliştiriyoruz. Destek alıyoruz. İş adamlarımız orada ciddi anlamda yatırım yapıp, iş yapmaya başladı.
Bizim için Libya bir Kıbrıs gibi oldu.
Bugün ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtulmanın en hızlı aşmanın yolu bize Libya’dan hızlı bir şekilde akacak paradır.
Tabi bunun bir takım farklı yolları da var.
Bugün biz Libya’ya ciddi anlamda askeri mühimmat ihraç ediyoruz. Savunma sanayi ile ilgili ihracatımız var. Libya’da istikrar istemeyen bir takım kaostan beslenen çok uluslu ülkeler oradaki çıkarların kesilmesini istemiyorlar.
Amerika ciddi anlamda Libya’ya dolar veriyor.
Petrolünü satın alıyor.
Kağıdı boyayıp dolar diye veriyor.
Yine o dolara ambargo koyuyor ve diyor ki, ‘Ey Libya ben sana doları verdim ama istediğin yere harcayamazsın, istediğin yere kullanamazsın, benim sana uygun gördüğüm yere verebilirsin’ ya da ‘Bir şey lazımsa bana söylersin, ben sana satarım, o doları senden geri alırım’ yani aslında bu çok uluslu güçler, orayı resmen işgal etmişler, gasp ediyorlar.
Bizim oraya girmemizle bir takım şeyler değişti.
Mavi vatan dediğimiz dengeler değişti, Akdeniz’de gücümüz arttı.
Kısaca artık Libya bizim arka bahçemiz ve uydumuz gibi oldu.
Bunu ileride çok iyi değerlendirirsek, Türkiye Cumhuriyeti için inanılmaz bir fırsattır.” Dedi.KOPUK TÜRKİYE-LİBYA İLİŞKİLERİNİ BEN BAŞLATTIM, HÜKÜMETİMİZ SAHİP ÇIKTIAslında önceleri hükümet Libya’ya çok girme taraftarı değildi, çünkü Libya, savaş bataklığına dönmüştü.
Bir sürü çok uluslu hakim güçler vardı.
Hükümet artık Libya’yı gündeminden çıkarmıştı, Libya’da bir varlık göstermek istemiyordu. Birkaç kez hükümetle yaptığımız istişarelerde de hükümetin olumsuz düşünceleri vardı. Ama benim şahsın olarak bu konuda ciddi bir iradem vardı.
Önce ben başlattım, sonrasında ilişikler iyi yönde gelişince hükümet sahip çıktı.
Daha sonra Hükümetin desteklerini aldık. DAVUTOĞLU TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİ DE BOZDULibya ile birlikte Davutoğlu döneminde Rusya ile de ilişkilerimiz bozuldu. Rus uçağının vurulmasından dolayı ciddi anlamda sorun yaşadık.
Ekonomik krize bile sebep oldu o olay.
Özellikle Rusya ile iş yapan şirketler, turizm batma noktasına geldi. O konuda da özelikle Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ve ailesi birlikle çok yakın dostluklarımız vardı.
O dostluklar üzerine hem Sayın Putin ile bire bir, yine yakın dostum olan Putin’in kıymetli Kayınpederi Sayın Marat Kabayev ailesiyle ve yakın çevresiyle çok yakın ilişkiler kurarak ilişkileri düzeltmeye çalıştık.
“TEK GAYEM ÜLKEMİN MENFAATİ İÇİN”Şimdi dışarıdan bakıldığı zaman esasında biz bunları para kazanmak için yapıyoruz gibi görünse de, bizim bunların temelinde gerçek anlamda devletimize, milletimize özellikle ülkemize faydalı olmak vardır.
Tabi ki, ticarete dönüşebilecek konularda hem biz, hem çevremize ticari alan sağlıyoruz.
Bu ticaretin doğasında var. Ama en önemli temel ilkemizde var olan dostluklarımızı hükümetimizin, ülkemizin ve devletimizin menfaatine kullanmaktır.
Bozulan bir şey varsa, elimizden gelen bir şey varsa tamir etmek, katkı sunmak, daha sonra geliştirdiğimiz ilişkiler üzerine hem kendimize hem iş alanları konusuna faaliyet gösteren iş adamı arkadaşlarımıza ticari alan sağlamak, varsa orada sorunlarına yardımcı olmak aslında temel amacımız budur.”DARBEYİ AKLINDAN GEÇİRENLER, BUGÜN KENAN EVREN’İN SON DURUMUNA BAKARAK TEKRAR DÜŞÜNMELERİNİ TAVSİYE EDERİM…Muğla’nın Marmaris ilçesinde 12 Eylül darbesinin mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in 17 yıl yaşadığı, 1980 darbesini yönettiği “Beyazev” isimli lüks villayı satın alarak, burayı şehit yakınlarıyla gaziler için konuk evi ve demokrasi müzesi yaptıracak olmasıyla adeta son darbeci Kenan Evren’e darbe niteliğindeki hamlesi ile ilgili konuşan Büyük Avrasya Holding Yöneyim Kurulu Doğan Çelik ‘Türkiye’de darbelerin izlerini silmek için bu girişimi yaptık. Bu projemiz ile ilgili de parasal bir amacımız yoktur. Burada amacımız, ben bir şehit kardeşiyim. Amacımız oradaki darbelerin bir kere izlerini silmek, darbelerin yönetildiği yer olarak bilinen ve oranın darbe ile özdeşleşmeyi silmek, hem de darbecilerin geldiği son noktayı dünyaya, ülkemize ve bu işte mağdur olmuş kişilere göstermekti. Esas darbeyi aklından geçirenler, bugün Kenan Evren’in son durumuna bakarak tekrar düşünmelerini tavsiye ederim. Biz darbeci Kenan Evren’e ‘Son Darbe’ diyebileceğimiz bir deyim ile oraya şehit ailelerine, gazi ailelerine ve yakınlarına daha sağlıklı daha sosyal olabilecek bir alan oluşturmak, onlar için konuk evi ve müze haline getiriyoruz. Tamamen bizim amacımız bu.”
adamın adı libya hükümetinde bir efsane. kim acaba bu adam
Vayyyyy Reis…. Gururumuzsun.
Vay babam benim. Yakmış yıkmış silmiş geçmiş. Bu nasıl bir fiki. İşte darbe budur. Baba sana aşırı hayranlık duydum.
adam yıkmış geçmiş. kutlamak lazım. her söylediğine imzamı atarım.
Doğan Çelik’in DAVUTOĞLU ile ilgili söylediği herşeye yüzde yüz katılıyorum. Cesur bir röportaj olmuş. Kutluyorum.
Şehit ve gaziler adına minnettarız Doğan Bey’e.
Bravo reisim
Bravo adama.
Eyvallah baba
Bir kişi daha darbe düşünürse işte bu durumu ibret alsın. İbretlik bir tablo çizmiş Doğan ÇELİK adlı işadamı.
Nokta. Noktayı koymuş bitirmiş adam.
Helal olsun adama.
İçimizi ısıtan hareketler bunlar. Teşekkürler Doğan Çelik.
Fikir bile tek başına çok olay. Darbeciye darbe... Kim bu Doğan Çelik merak ettim.
Tek kelime DARBE yapmışsın birader. Tuttum seni.
Kardeş ben eski tüfek bir adamım ve seni gerçekten kalben alkışlıyorum. Sözün bittiği yerdesin. Söze kelimeye gerek bırakmadan tarihe not düştün.
Vayyyy bee Reis seninle gurur duyuyorum. Kocaman yürekli güzel reisim.
Dünyanın en karmaşık ve sorunlu coğrafyasında böyle işler yapan hemde parası o*** birini ancak kutlayabilirim. Doğan Çelik beyi de kutluyorum.
Şehit ve gazilerimizi minnetle anıyoruz ve bu güzel davranış için Doğan Çelik’e çok teşekkür ediyorum.
Bu devirde böyle adamlar kaldı mı? Şaşırdım. Vallahi adamı Dışişleri Bakanı yapmak lazım.
Yani şimdi bu adama ne denilebilirim ki. Başarılar başarmak her babayiğidin harcı değildir. Bravo Doğan ÇELİK
Sensiz olmazdı. Bunu ben biliyorum Doğan Çelik
Adam elinden geleni yapmış ama Akp bunu da kötüye kul***mıştır. Yine de adam iyi iş çıkarmış.
Mühteşem bir şey yapmış olduğunuz için size hem teşekkür ediyorum hemde kutluyorum Doğan Çelik Bey. Ben bir şehit anasıyım.
Adam cesaret edip oralara gitmiş. Ayakta alkışlayıp şapka çıkarıyorum bu cesaret karşısında. Doğan ÇELİK son noktayı koymuş.